Cum iti ajuti copilul sa isi exprime sau sa isi controleze emotiile?

Posted on

EMOTIILE SI COPILUL TAU

In rolul de parinte cu siguranta te-ai intalnit cu situatii in care copilul tau a fost coplesit de emotii puternice si poate ca nu ai stiut cum sa faci fata situatiei sau te-ai intrebat daca este ceva in neregula. Poate ca a fost vorba de furie, irascibilitate, crize de planset sau frica a copilului. Unii parinti doresc sa controleze emotia copilului si incearca sa il opreasca, prin diverse tehnici (mai indicate sau nu). Deseori, insa, obtin efectul contrar, acesta nefiind un mod foarte sanatos de a gestiona situatia.

A-ti ajuta copilul sa isi gestioneze emotiile, sa inteleaga de ce anume au fost determinate si eventual, sa exprime verbal ceea ce simte reprezinta un mod constructiv de a facilita copilului invatarea mecanismelor de auto-control, rezistenta in fata stresului de mai tarziu si, in general, de obtinere a sanatatii mintale. Mai mult, atunci cand copilul va invata sa gestioneze ceea ce simte va avea si alte beneficii, cum ar fi: un proces mai accelerat de invatare, o stare de toleranta mai crescuta, o inteligenta emotionala mai mare, o performanta scolara mai buna.

Care este scopul parintelui?

Scopul tau ca parinte este sa iti ajuti copilul sa isi traiasca si sa isi inteleaga emotiile, dar sa nu ajunga sa fie coplesit de acestea. Exista diferite modalitati de a determina pe cel mic sa isi exprime trairile. Acestea variaza de la tehnici ce tin de ratiune, cum ar fi schimbarea perspectivei asupra situatiilor care ii genereaza copilului emotii intense, pana la punerea copilului in situatii in care ar fi nevoit sa isi exercite auto-controlul. Totusi, o situatie constructiva in care copilul va invata gestionarea propriilor emotii este aceea in care el simte ca trairile sale sunt ascultate si intelese de adultii semnificativi din jurul sau.

Atunci cand copilul stie ca nevoile si emotiile sale sunt validate, ele vor deveni mai putin intense, mai putin “catastrofice”, copilul va invata sa aiba rabdare si toleranta. Tocmai de aceea, este important ca un adult sa fie acolo zilnic pentru copilul sau, sa il asculte cu rabdare si intelegere, sa ii puna intrebari despre cum se simte, ce isi doreste, ce are nevoie. In astfel de discutii, copiii vor intelege ca emotiile lor negative, desi sunt inconfortabile, nu vor dura o vesnicie si ca vor aparea si cele pozitive.

Este important ca un parinte sa stie ca o data ce isi invata copilul sa isi controleze emotiile si sa le accepte, vor exista imbunatatiri in viata copilului nu doar pe plan emotional, ci beneficiile se vor face resimtite intr-o multitudine de arii din viata copilului: la scoala, in viata familiala, personala, sociala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *