Pana la urma, ce este fericirea?

Posted on Posted in Uncategorized

CE ESTE FERICIREA?

Majoritatea oamenilor isi doresc sa atinga de-a lungul vietii un nivel inalt de fericire. De asta, isi imagineaza ca daca ar obtine o serie de lucruri (materiale sau nu), abia atunci vor putea experimenta starea de multumire. In realitate, studiile de specialitate arata ca oamenii gresesc atunci cand supraevalueaza cat de bine se vor simti dupa ce obtin lucrul X sau Y. Adevarul este ca fericirea vine dinauntrul tau, din starea de a te accepta asa cum esti, din a renunta la criticul interior, din a fi multumit cu ceea ce ai (chiar daca iti doresti mai mult), din a avea relatii personale sau sociale, in care sa te simti implinit. Pentru a intelege cat mai in profunzime notiunea de “fericire” este important sa fii constient si ce NU este fericirea. Astfel, nu iti creezi asteptari false, ca ulterior sa devii dezamagit.

Fericirea nu inseamna sa ai mereu emotii pozitive.

Asa cum lumea este formata din plus si minus, din alb si negru, zi si noapte, asa si starile pozitive au reversul lor. Nu inseamna ca daca vei avea si zile proaste sau lipsite de chef asta este un semn ca nu esti un om fericit. Inseamna doar ca ai energie emotionala si ca ai o viata plina de experiente. Fiecare din acestea au un rol in evolutia ta sau o lectie de dat. Ceea ce conteaza pentru a simti ca ai o viata buna este sa simti ca ai relatii constructive si implinitoare ( cu persoanele importante din viata ta) sau sa ai o munca in care sa simti ca tu faci o diferenta (ca aduci ceva bun).

Este demonstrat ca oamenii care “alearga” dupa starea de fericire, care se chinuie sa o atinga, nu vor reusi, fiindca toate aceste lucruri trebuie facute intr-un mod relaxat si fara termen limita (desi este indicat ca pentru obiectivele tale sa iti stabilesti un timp aproximativ).

Ce ai de facut?

Este adevarat ca a trai in saracie si a avea grija zilei de maine este un stres in plus si cineva se poate simti coplesit de o astfel de situatie. Insa, a avea bani peste nivelul in care ai asigurate nevoile zilnice (hrana, adapost/ casa etc) nu iti va aduce un mare plus in starea de fericire. Poate suna incredibil, insa oamenii care au obtinut mariri salariale au fost entuziasmati o perioada limitata. Apoi nivelul lor de fericire sa revina la nivelul anterior maririi. Acest principiu este valabil si daca iti cumperi o masina noua, o casa mai mare, daca te casatoresti cu barbatul sau femeia visurilor. Se intampla astfel, fiindca oamenii se adapteaza usor la noile conditii de viata (bune sau rele) si revin apoi la starile initiale.

Un mod sigur de a fii mai implinit este sa iti cheltui banii pe experiente noi alaturi de oamenii din viata ta, care sa iti aduca starea de bine (excursii, activitati noi, sport, yoga, spectacole etc – in functie de preferintele fiecaruia).

Fericirea nu este o destinatie finala

… ci reprezinta mici actiuni facute zilnic si continuu

Ceea ce oamenii de stiinta au demonstrat pana acum este ca a-ti creste nivelul de fericire necesita efort continuu, si anume sa faci actiuni zilnice, cum ar fi:

  • sa ai un jurnal in care sa notezi zilnic ce a mers bine in ziua respectiva si pentru ce lucruri din viata ta poti fi multumit
  • sa faci efort fizic – sport, jogging, etc
  • sa meditezi minim 5 minute pe zi
  • sa multumesti celor care au adus bine in viata ta
  • sa iti inlocuiesti gandurile negative cu opusul lor
  • sa te accepti asa cum esti, fara a fii prea dur cu tine insuti
  • sa ai o alimentatie echilibrata si sa renunti la excesul de zahar sau alimente procesate
  • sa ai relatii pozitive cu oamenii importanti pentru tine (petrece timp de calitate alaturi de ei)
  • sa ierti, nu tine ranchiuna
  • sa nu te compari decat cu tine insuti

Cam 40% din nivelul nostru de fericire este sub controlul nostru si al actiunilor pe care le facem pentru a o atinge, restul este genetic. De ce sa nu faci lucruri pentru a atinge 100% din potentialul tau? Ai puterea sa controlezi ceea ce simti, fie pozitiv, fie negativ.

Fericirea = cat de multumit esti cu viata ta + cat de bine te simti in fiecare zi. Acum ca stii ca poti avea controlul, care este planul tau?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *