Ce se intampla cand te plangi prea mult?

Posted on

CE SE INTAMPLA CAND TE PLANGI?

Daca te plangi astazi nu inseamna ca ziua ta de maine va fi mai buna. Si daca ai timp sa te plangi de nemultumirile din viata ta, inseamna ca ai timp sa gasesti si rezolvarea. Stii cum se poate schimba viata ta (in bine) daca renunti sa te plangi?

Stiai ca daca ai un stil in care te plangi mereu creierul tau elibereaza hormonii stresului si astfel si corpul tau are de suferit? Sau ca atunci te plangi de ceva este ca si cum ai fuma pasiv, gandindu-ne la efectele nocive? La fel se intampla daca asculti pe cineva care se plange la tine, chiar daca tu nu o faci.

Tendinta de a te plange este caracteristica majoritatii oamenilor si in unele cazuri poate chiar sa apropie relatia dintre doua persoane, dar toate acestea vin cu costuri “la pachet”. In acelasi timp, oamenilor le este greu sa elimine un astfel de comportament – odata ce si-au facut un obicei din asta devine dificil sa renunte, chiar daca sunt constienti de beneficiile pe care le-ar putea avea.

Desi poate parea un mod la indemana de a-ti descarca emotiile negative sau neplacerile, in final ce vei obtine este sa te focalizezi si mai mult asupra problemelor pe care le ai, acumuland si mai multe frustrari si stari inconfortabile. Stiind toate aceste lucruri, ce poti face sa renunti la acest obicei?

Ce poti face in privinta asta?

  • Incearca sa observi cat de des te plangi si despre ce anume. Asftfel, iti vei da seama care sunt planurile din viata ta de care esti nemultumit(a) si iti va fi mai usor sa faci niste schimbari pozitive. Schimbarea incepe o data cu constientizarea, care este primul pas al procesului.
  • Elimina din viata ta persoanele toxice, care ori de cate ori vorbiti sau va vedeti nu uita sa iti spuna despre neplacerile si nemultumirile vietii lor sau ale altora. Desi pe moment poate nu realizezi, asta te va face si pe tine sa preiei din negativismul lor. Incearca sa observi cum te simti dupa o astfel de intalnire, ai stari mai bune sau mai proaste? Simti nevoia sa mai interactionezi cu o astfel de persoana sau mai degraba sa o eviti? Este important sa iti raspunzi la astfel de intrebari.
  • Incearca tehnica lui “dar” urmat de un lucru pozitiv. Daca te surprinzi pe tine insati povestind despre ce nu merge bine in viata ta, incearca sa adaugi totusi si un aspect pozitiv. De exemplu, daca te plangi de traficul pe care trebuie sa-l suporti dimineata in drum spre birou, nu uita sa mentionezi ca totusi este foarte ok ca ai un loc de munca si ai din ce sa traiesti. Adaugand si un lucru pozitiv atunci cand spui despre ce este inconfortabil pentru tine, iti vei aminti ca exista si motive de bucurie in viata ta.
  • Incearca sa schimbi putin perspectiva din care privesti motivele de care te plangi. Daca nu poti schimba realitatea sau ceea ce nu iti convine, schimba perceptia ta asupra realitatii. Se spune ca acceptarea a ceea ce nu poti schimba este una din cheile fericirii. A accepta inseamna sa nu te mai lupti cu ceea ce nu poti controla. Daca lupti cu ce nu poti sa schimbi nu faci decat sa te consumi si sa te frustrezi. Atunci, nu crezi ca ar fi mai eficient si mai sanatos pentru tine sa renunti la “lupta”?

Nu mai astepta!

Ai aici cateva tehnici pentru a-ti imbunatati calitatea vietii. Daca le vei pune in practica cat de des vei putea iti va fi mult mai usor sa renunti la obiceiul de a te plange.

Garantat vei simti efecte si la nivel emotional, avand stari mult mai bune decat atunci cand te focalizezi pe nemultumiri.

Iti propun ca prim obiectiv sa alegi o saptamana din viata ta cand vei vorbi numai despre ce merge bine. De cate ori vei avea tendinta sa te plangi, infraneaza-ti acest impuls. La sfarsitul celor 7 zile, observa ceea ce simti. Simti cum a disparut energia negativa dinauntrul tau? Eu zic ca merita efortul!

Te felicit ca alegi sa te dezvolti personal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *