Cum se cearta cuplurile fericite?

Posted on Posted in Uncategorized

CERTURILE DIN CUPLU

“Fii cel mai bun prieten al partenerului tau.” DR. John Gotmann

Poate crezi ca un cuplu fericit are mereu “fluturi in stomac” sau nu se cearta niciodata. Realitatea ne arata ca exista conflicte si in cele mai fericite relatii, dar ceea ce conteaza este modul in care partenerii fac fata unei astfel de situatii si nu cat de des se cearta (poate fi o veste buna, nu? :)). Este demonstrat faptul ca cel mai bun indicator al duratei unei relatii este in ce fel partenerii reusesc sa treaca peste o cearta si sa nu fie ostili unul cu celalalt.

Pentru a avea succes in relatii (si nu doar in cele de cuplu) este necesar sa avem cateva strategii inteligente si constructive de a gestiona situatiile de stres. Dragostea nu este doar un sentiment care vine de la sine, ea se intretine cu mici actiuni facute pentru de cel de langa tine. Desi conteaza si masura in care doua persoane sunt potrivite una pentru cealalta, ceea ce este si mai important este modul in care partenerii fac fata diferentelor dintre ei. Pana la urma, cum reusesc cei fericiti in relatii sa se certe “constructiv”?

Ce poti face?

  • Intr-un conflict amandoi sunt de aceeasi parte a echipei. Ei nu vor fi niciodata in competitie cu celalalt, nu il vor judeca si critica atunci cand el are un comentariu sau ceva inconfortabil de spus. Vor privi discutia ca pe ceva rezolvabil si vor fi axati impreuna pe gasirea solutiei de mijloc, care sa ii multumeasca pe ambii.
  • Vor cauta aspectele pozitive din situatie. Este foarte usor ca la nervi sa invinovatim pe cel de langa noi si sa devenim defensivi. Asta nu ne face decat sa devenim “surzi” la nevoile celuilalt si sa ne axam pe propria persoana, asteptand sa termine ce are de spus iubitul sau iubita, astfel incat sa putem si noi sa avem ceva de adaugat. Cel mai indicat este sa avem stapanire de sine (autocontrol), sa avem rabdare si toleranta cu cel de langa, sa il lasam sa se exprime si in final sa ne axam pe ce are celalalt mai bun de oferit pentru noi. “Care sunt calitatile lui? De il/o iubesc? Ce ma tine langa el/ ea?” sunt cateva exemple de intrebari pe care sa ti le spui in minte inainte de “a arunca cu piatra” :).
  • Isi exprima dragostea chiar si in situatiile tensionate. Indiferent cat de stresanta devine o situatie, o discutie, cei care sunt fericiti impreuna nu vor uita sa isi exprime afectiunea unul fata de celalalt, nu vor deveni ostili si ranchiunosi fata de partener. Iubirea fata de celalalt reprezinta o mare forta si o motivatie importanta pentru a face lucrurile mai bune impreuna cu partenerul. Nu te costa nimic ca dupa o discutie mai aprinsa sa iti imbratisezi partenerul si sa ii spui cat de mult conteaza el/ ea pentru tine.
  • Il asculta pe cel de langa ei, pentru ca a asculta este mai important decat a te exprima. Asculta mai mult si vei intelege mai mult despre cel de langa tine. Vei intelege mult mai usor nemultumirile si frustrarile lui. Este foarte usor sa cazi in plasa mecanismelor de aparare, care te vor impinge sa vrei sa-l intrerupi pe partener si sa iti exprimi cat mai repede punctul de vedere, pentru a te descarca nervos. Ce-ar fi daca data viitoare incerci si altceva? Incearca lucruri diferite si vei obtine lucruri diferite decat cele din trecut.
  • Comunica transparent si sincer cu celalalt. Cine poate sti mai multe despre universul tau interior daca nu cel cu care iti imparti viata, cel cu care iti petreci cel mai mult timp si care te cunoaste (poate) cel mai bine? Si atunci, de ce sa nu fii onest si sa ii arati adevaratele tale frici, nemultumiri, ganduri si asteptari? Atunci cand ne autodezvaluim si ne aratam vulnerabili in fata celuilalt se va construi o relatie de intimitate emotionala, benefica pentru viitorul acesteia. Se va construi o relatie de incredere si mai mare si partenerul se va simti apreciat si validat, fiindca este nevoie de ceva curaj din partea ta, ca tu sa ii comunici lucruri ce tin de interiorul tau.

Acum ai aflat cateva strategii importante de a face fata discutiilor in cuplu. Incearca sa practici si tu o parte din ele si garantat vei vedea beneficiile, pe masura ce strategiile se vor transforma in obisnuita si le vei inlocui pe cele vechi si distructive. Astept sa imi scrii si sa imi impartasesti cum anume au functionat sau poate ai gasit ceva la fel de eficient?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *