Cum faci ca iubirea sa dureze

Posted on Posted in Cuplu

RELATIILE

Relatiile la inceput sunt de multe ori magice, asociate cu “fluturi in stomac”, nivel mare de energie, buna dispozitie si stare generala de bine. Ulterior, o data cu trecerea timpului, lucrurile se schimba. Ceea ce apreciai la inceput la partener incepe sa te deranjeze. La inceput erai fascinat(a) ca el/ ea vorbeste intr-un anumit fel, ca acum sa te irite acest aspect. Celalalt devine mai putin atent la nevoile tale, te simti neglijat(a) si te intrebi cum ai putea face ca basmul sa tina cat mai mult.

Toata lumea vorbeste despre emotii si sentimente, dar cheia este modul de gandire al tau si al partenerului raportat la relatie. Este despre perspectiva si viziunea pe care o aveti asupra cuplului.

Principala greseala

Crezi ca poti citi gandurile. Daca te uiti la el si il vezi ca este tacut, te vei intreba: “Oare de ce sta asa? Cu siguranta este ceva ce nu ii convine sau poate are un motiv de suparare.” Oamenii au mii de motive in spatele unui comportament aparent. Noi credem ca stim raspunsul la “de ce?”, el fiind de multe ori negativ. O parte din problemele cuplurilor au ca sursa acest gen de atribuiri. Daca asteptarile tale in relatie nu sunt implinite, vei fi tentat sa sari la concluzii negative fata de cel de langa tine, sa crezi ca stii motivul pentru care el se comporta intr-un anumit fel. Din pacate, tu nu poti citi gandurile. Felul in care ii vei interpreta comportamentele celuilalt depinde mult de starea ta de moment. Daca ai o dispozitie proasta, te asigur ca vei vedea totul intr-o lumina negativa. Daca ai o stare buna, iti va fi mult mai usor sa treci cu vederea peste mici nemultumiri.

Care este solutia?

  1. Gandeste-te la propriile tale reguli pe care nu le-ai comunicat in relatie. Care sunt acele reguli dupa care tu te ghidezi? Observa-te data urmatoare cand te enervezi sau te simti nesigur(a) in cuplul tau. La ce te gandesti? Ce crezi ca ar trebui sa faca sau sa zica celalalt? Daca iti dai seama ca asteptarile tale sunt irationale, le poti schimba. Ce conteaza foarte mult este nu neaparat numarul de certuri sau evenimente negative, ci modul tau de a le interpreta. Ti se par amenintatoare astfel de situatii pentru cuplul tau sau consideri ca e normal si ca puteti trece usor peste? Totul este despre perspectiva ta. 
  2. Comunica ce ai nevoie si intreaba-l si pe celalt care sunt nevoile lui. Vorbeste cu partenerul tau despre asteptarile fiecaruia. Cum stii ca ai inteles ce are el nevoie? Repeta-i in cuvintele tale ce stii tu despre sentimentele si viziunea lui. In acest mod, el se va simti inteles pentru ca tu ii oglindesti ce simte el. Ofera-i feedback, rezuma-i ce ai inteles tu despre nevoile lui. 
  3.  Corecteaza-ti parerea. Nu asuma tu tot ce este negativ asupra partenerului. Gandeste-te ca el vrea ce este mai bine pentru tine, fiindca de aceea a ales sa continue relatia. In loc sa te gandesti: “A reactionat asa pentru ca nu ma mai vrea, nu ma mai iubeste!”, schimba putin perspectiva si spune-ti: “A reactionat asa din suferinta, din frustrare sau nemultumire. Cum as putea sa-l ajut sa clarificam?”. 
  4. Fii atent(a) la lucrurile pozitive, la ce este multumitor pentru tine. Ignora negativul. De cate ori el face ceva pentru tine si tu apreciezi gestul, noteaza asta undeva. In agenda, in telefon, orinde iti este la indemana, conteaza sa o faci. Treptat vei vedea efectele. Vei privi totul intr-o lumina mult mai buna. Fa acest lucru minim 28 de zile consecutiv, atat ii ia creierului sa isi formeze un obicei. 

Iubirea este o forta care are puterea sa schimbe relatiile dintre oameni, este energia care iti ofera forta sa continui, sa fii optimist, motivat, sa te accepti asa cum esti. Daca acum stii ce poti face sa o intretii cat mai mult timp, iti propun sa incepi chiar de azi.

Viitorul incepe aici si acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *