Puterea Esecului

Posted on

ESECUL – Puterea din spatele sau

Daca nu renunti la obiectivul tau, nu ai cum sa pierzi. Indiferent ca vorbim despre obiectivele tale ce tin de viata ta profesionala, sociala sau personala sa perseverezi inseamna sa castigi

Perseverenta este unul din marile atribute ale oamenilor de succes. Este demonstrat faptul ca nu doar nivelul de inteligenta este un mare indicator al succesului de-a lungul vietii, ci si perseverenta corelata cu ambitia si motivatia. Cu alte cuvinte, pentru a atinge ceea ce iti doresti fii constient ca vor exista si obstacole pe parcurs. Cu cat tu nu iti vei pierde din perseverenta, insa, cu atat vor creste si sansele sa ajungi la obiectivul propus.

Se spune ca daca vrei sa ai cat mai mult succes in ceea ce iti propui, va trebui sa ai ceva esecuri in spate. Desi sunt inconfortabile pe moment, te vor duce la ceea ce ti-ai propus.

Esec vs Succes

De multe ori, definitia succesului sau a esecului depinde foarte mult de la persoana la persoana. Ceea ce pentru tine poate parea o nereusita, pentru altcineva nu va reprezenta mare lucru. Astfel, este mai degraba vorba despre perspectiva din care privesti lucurile. Foarte des, cheia de a ajunge la succes este o simpla schimbare de perspectiva asupra unei situatii.

Desi pentru unii gandirea optimista poate parea nerealista sau prea visatoare, cercetarile au demonstrat ca intr-adevar optimismul te poate duce catre o viata mai implinita, catre relatii mai bune, catre un succes mai mare. Este mai constructiv ca atunci cand te confrunti cu o problema, un impas, indiferent de natura lui, sa privesti asta ca pe o provocare si sa te gandesti oare ce resurse ale tale vor iesi la iveala intr-o astfel de situatie? Daca faci ceea ce este usor, viata ti se va parea grea, dar daca faci ce este acum mai dificil, viata iti va parea mai usoara.

Cei care au trait “in puf” si nu au luat contact cu dificultatile vietii vor avea cu certitudine o mai mica forta de a depasi un eveniment negativ decat cei care au trecut prin situatii dificile anterior, iar acum pot face fata cu succes.

Ce poti invata din dificultatile cu care viata te pune fata in fata?

  •  Provocarile sunt de fapt oportunitati care te ajuta sa te dezvolti
  •  Greselile sunt de fapt situatiile in care tu vei invata ceva diferit
  •  Atunci cand facem tot posibilul sa ne iasa ceva, indiferent de rezultatul final tot “succes” se numeste

Tehnici de a gestiona esecul

  1. Redefineste esecul. Esecul se intampla natural si depinde de tine daca il vei lua ca pe ceva destabilizator sau ca pe ceva ce te ajuta sa cresti.
  2. Redefineste succesul.  Cea mai semnificativa masura a succesului personal este cat de benefic simti tu ca este un lucru pentru tine. Nu este aprobarea sau negarea celor din jur.
  3. Invata din dificultatile tale.  Esecul este o simpla oportunitate in care tu poti sa inveti ceva nou. Succesul continuu te va determina sa ramai in acel loc confortabil, fara a incerca lucruri noi sau fara a-ti asuma si alte riscuri.
  4. Gandeste-te ca esecurile sunt doar pasii mici prin care tu ai nevoie sa treci pentru a ajunge la destinatia finala – reusita.
  5. Daca primesti feedback negativ, interpreteaza-l astfel incat sa fie in avantajul tau. Gandeste-te ce poti face diferit pe viitor pentru a evita situatii similare in care ai primit feedback negativ.
  6. Fii perseverent. Formula succesului se compune din efort sustinut si lectiile invatate din esecuri. Experienta invatata te va ajuta sa evoluezi.

Incearca sa privesti situatiile de impas intr-o maniera pozitiva si sa analizezi felul in care acestea vor declansa o noua abilitate, o alta resursa din interiorul tau.

In acelasi timp, nu iti garanteaza nimeni succesul, chiar daca ai trecut prin obstacole. Pentru ca trebuie sa faci ceva pentru asta: sa inveti din trecut, sa gasesti solutii noi la probleme vechi, sa fii mai creativ si mai optimist. Abia apoi, sansele tale vor fi reale si mai mari. Multi isi doresc succesul dar nu sunt dispusi sa faca lucrurile diferite de trecut.

Tu ce ai face diferit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *