Secretele unei relatii fericite

Posted on

SECRETE PENTRU O RELATIE FERICITA

Te afli intr-o relatie fericita cu partenerul tau sau simti ca s-a instalat rutina, monotonia si nu mai descoperi nimic nou in el (ea) ? Cum poti afla nivelul la care iti poti evalua relatia actuala? Se pare ca cercetatorii care au studiat mii de cupluri pe parcursul a zeci de ani, au descoperit o serie de concluzii si secrete, pe care si tu le poti pune in practica pentru a ajunge la o relatie aproape de ideal. Te invit sa pui si tu in practica comportamentele cuplurilor fericite! Care ar fi acestea?

  • Cei care se afla intr-o relatie fericita au 5 interactiuni pozitive la una negativa. Fie ca este vorba de un compliment pe care il faci partenerului sau poate ca ii transmiti ceva admirativ, pozitiv in ceea ce il priveste fii sigur(a) ca asta va aduce o “bila alba” in relatia voastra. Nu ar fi mai constructiv ca dupa un conflict sau neintelegere sa ne centram atentia mai degraba pe ce este pozitiv?
  • Cuplurile fericite fac lucruri noi impreuna. Putem vorbi despre o noua activitate (sport, dansuri, cursuri de cooking, poate fi orice) pe care ati descoperit-o si care va pasioneaza pe amandoi sau de noi locuri pe care sa le vizitati impreuna. Important este sa nu lasati lucrurile repetitive si familiare sau comoditatea sa se instaleze intre voi.
  • Partenerii multumiti de relatia lor au relatii sexuale minim o data pe saptamana. Poate ca stii sau nu, ca in timpul actului sexual se elimina hormonii fericirii si bunei dispozitii, de ce sa nu profiti de asta? Mai mult, actul in sine creeaza si o apropiere emotionala, pe langa satisfactia sexuala. Relatiile intime cu frecventa de o data pe saptamana iti vor creste probabilitatea cu 44% sa ai stari emotionale pozitive.
  • Certurile in relatiile fericite includ exprimarea afectiunii reciproce si fac referire la anumite comportamente ale partenerului si nu la el, ca persoana. De asemenea, este important ca atunci cand facem reprosuri sa vorbim la persoana I, si anume cum ne simtim noi raportat la lucrul care ne deranjeaza. Astfel, celalalt nu se va mai simti jignit sau defensiv, iar tie iti vor creste sansele sa fii ascultat. Certurile distructive includ jigniri, critici, stari de dezgust si desconsiderare fata de cel de langa noi.
  • Efectul Michelangelo. Se refera la situatiile in care un partener determina si stimuleaza ce este mai bun in cel de langa el. Astfel, celalalt se va apropia din ce in ce mai mult de sinele sau ideal, va fi ajutat sa se dezvolte, sa evolueze. Efectul este reciproc in relatie si cantareste mult in gradul de satisfactie pe care il are cuplul. Ne simtim mult mai confortabil si acceptati atunci cand cel de langa noi ne face sa descoperim noi resurse ale noastre, de care noi nu stiam…

Daca citind aceste lucruri nu te-ai regasit in vreunul, poti fii relaxat(a), fiindca pentru orice exista un inceput. Important este sa constientizezi, sa vizualizezi rezultatele pe care vrei sa le obtii si sa ai perseverenta. Poti incepe sa identifici ce nu faci constructiv in cuplul tau, ce poti imbunatati si apoi pune in practica actiunile si comportamentele practicate de cei mai fericiti in relatie. Si tu te poti simti implinita alaturi de omul de langa tine, conteaza mult sa vrei si sa faci ceva pentru asta.


Iti multumesc pentru preocuparea ta de a atinge starea de bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *