Tine stresul Sarbatorilor la distanta de cuplul tau! Iata 5 metode “”bullet proof”:

Posted on Posted in Stres

T

Iata 5 metode “”bullet proof”:

Sarbatorile sunt, in general, un prilej de bucurie si relaxare, stiind ca le vei petrece alaturi de oamenii apropiati si vei uita de responsabilitati si griji pe perioada vacantei.

Dar, ce te faci cand te simti mai degraba coplesita de aglomerarea de sarcini si in loc sa te relaxezi, devii din ce in ce mai stresata? Probabil ai observat si tu ca atunci cand ai factori de stress din exterior si relatia cu partenerul va fi afectata. Este normal, atat timp cat tu simti tensiune emotionala si esti mai reactiva la ce se intampla in jur.

Exista, totusi, si o solutie care sa tina stresul la distanta, astfel ca si tu si familia sa va puteti bucura mai mult de relaxare. Daca tu si partenerul tau aveti un plan bine stabilit, veti reusi cu succes sa depasiti starile de tensiune.

Care sunt pasii specifici de facut?

  1. Faceti o lista cu toate responsabilitatile si sarcinile necesare, astfel incat sa fie foarte clar cine si ce anume trebuie sa faca.
  2. Faceti 3 coloane: una pentru tine, una pentru partener si una pentru cuplu/ amandoi.
  3. Cititi lista impreuna si discutati cum veti imparti sarcinile intre voi doi, in functie de ce a functionat si ce nu in anii anteriori. De exemplu, poate unuia dintre voi nu ii place sa mearga la cumparaturi, insa celalalt este ok cu asta si atunci va merge doar el, pentru ca tu sa ai mai mult timp pentru alte sarcini.
  4. Sarcinile mai dificile sau care nu au fost impartite intre voi si le-ati lasat la sfarsit le veti discuta ulterior. Exista posibilitatea ca niciunul din voi sa nu va simtiti confortabil sa le faceti si atunci este nevoie sa vorbiti despre perceptia, preferintele si dificultatile fiecaruia dintre voi. Folositi acest prilej sa invatati mai multe despre partener, astfel incat sa fiti mai aproape de universul sau interior si sa tineti mult mai bine sub control posibile viitoare conflicte.

Scopul acestei metode este sa gasiti o cale cu care ambii sa fiti confortabili si sa fie o situatie castigatoare pentru amandoi. Pe de alta parte, nu trebuie sa contorizati cate ai facut tu si cate celalalt, pentru ca o astfel de numaratoare poate duce la resentimente. Important este ca fiecare sa se simta impacat cu ce are de facut si este de, asemenea, recomandat sa mai ajustati responsabilitatile pe parcurs, daca este nevoie. Spre exemplu, daca partenerul iti cere ajutorul cand a ajuns sa fie presat de timp, ideal ar fi sa fii acolo pentru el.

Ia-ti timp pentru a comunica eficient cu celalalt

Inainte de Sarbatori este o idee foarte buna sa te conectezi la celalalt si sa discutati despre ce anume streseaza pe fiecare si cum va raportati la situatia prezenta. Pune intrebari deschise si fii curios despre partenerul tau si despre cum vede el lucrurile. Este important sa il asculti fara sa judeci, critici sau sa dai sfaturi necerute. Scopul tau este sa intelegi si perspectiva lui, urmand ca ulterior sa gasiti o situatie de compromis, favorabila amandurora. Aminteste-ti ca empatia fata de celalalt este cheia pentru armonia in cuplu.

De asemenea, amintiti-va sa petreceti si timp de calitate cu partenerul, pe langa cel petrecut cu familia sau prietenii. Nu este simplu si poate va este greu sa va organizati, fiind o perioada aglomerata insa este o investitie emotionala care va avea efecte extrem de pozitive pe termen lung, fiindca ambii va veti simti valorizati. La fel de mult conteaza si recunostinta pe care o exprimi fata de celalalt. Un simplu “Multumesc!” spus autentic si din suflet cand te-a ajutat, vazand ca te simti coplesit/a poate avea efecte mai mari decat crezi.

Daca ai pus in practica deja aceste idei, dar simti ca nu ai rezultate, este momentul sa contactezi un specialist in probleme de cuplu. Nu uita: “Mai bine previi decat sa tratezi!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *